Vijf simpele tips die je rust en voldoening op je werkdag geven

 

Er is veel geschreven over hoe je tot rust kunt komen. Ga een stuk wandelen op het strand of in het bos, mediteer of doe Mindfulness. Dit zijn nog maar de eenvoudige voorbeelden, want de verleiding is aanwezig om dit groots en meeslepend aan te pakken.

Tenminste dat lijkt momenteel de trend te zijn als ik Facebook en Instagram mag geloven. Zelfs relaxen is tot een kunst verheven.

Natuurlijk kun je baat hebben bij een happy yogi weekend op Ibiza, detoxen in Thailand of een stilte retraite in Zuid-Frankrijk. Toegegeven het klinkt allemaal heerlijk. Ik voel mezelf al helemaal wegdromen…

Maar, maak het vooral niet te ingewikkeld!

Iedere kleine positieve verandering die je rust en voldoening geeft op je werkdag is al een goede stap. 

De volgende vijf tips kunnen je hierbij helpen:

Tip 1 Sta eens een uurtje eerder op en neem “me-time”

Nu hoor ik je denken, daar gaat mijn nachtrust! Maar vaak is een uurtje per dag echt wel in te passen, ook al heb je een druk leven. Een uurtje is altijd wel te vinden op een dag, zeker wanneer je dit moment oormerkt als “me-time”. Je vertelt je partner en je kinderen dat je op dat moment van de dag niet gestoord mag worden. Dat is zeker niet eenvoudig bij kinderen, want die zijn gewend om je altijd iets te willen vragen of vertellen. Als je kinderen hebt, roep dan de hulp in van je partner dat hij/zij even de vraagbaak is.

Het gaat erom dat je de dag op een positieve manier start. Misschien kun je je favoriete yoga oefeningen doen of de dag beginnen met een meditatie. Drink in alle rust een kop koffie of thee en geniet van de rust die je ervaart als je alleen bent.

Ik vind het zelf bijvoorbeeld heerlijk om de dag met een wandeling te beginnen. Natuurlijk zou ik dan naar de duinen kunnen rijden, die zijn vlak bij mijn huis. Maar hoe makkelijker ik het mezelf maak, hoe beter het is in te passen. Dus ik stap gewoon mijn deur uit en wandel in de buurt. Heerlijk genietend van de natuur en de rust die de morgen geeft.

Wat je gaat doen dat kun je natuurlijk zelf invullen, maar het geeft je wel een plezierige start van je dag.

Tip 2 Maak eens een praatje met je collega

Wanneer je het druk hebt op je werk, schiet een praatje maken er al snel bij in. Je trekt het liefste een bubbel om je heen. Toch is contact en sociale steun van je collega’s onmisbaar, juist wanneer je het druk hebt. Een praatje maken geeft je meer energie en je voelt je meer betrokken bij wat er leeft bij je collega’s en waar je hen kunt ondersteunen. Anderzijds weten zij ook beter wat er bij jou speelt en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Tip 3 Ga tussen de middag lekker naar buiten

De afgelopen weken is het genieten van het Nederlandse zomerweer. Nu is de verleiding groot om de lunch te gebruiken in het bedrijfsrestaurant (met airco) of achter je bureau. Dit lijkt een handige tijdsbesparing, maar is contra productief. Je bent veel productiever als je je neus even buiten de deur steekt en beweegt. Een menselijk lijf is niet bedoeld om de hele dag stil te zitten. Een gezonde geest leeft immers in een gezond lichaam.

Tip 4 Kleine wijzigingen maken een groot verschil

Onderzoek van Harvard Business Review (the power of small wins) wijst uit dat de ingrediënten voor een positieve werkdag bestaan uit: de voortgang die jij maakt en de betekenis die jij aan je werk geeft. Deze zaken maken dat je emotie, motivatie en perceptie van de dag goed zijn, waardoor je vleugels krijgt.

Hoe kunnen managers nu zorgen dat hun werknemers gemotiveerd, betrokken en gelukkig zijn?

Zij kunnen hiervoor katalysatoren en ondersteunende elementen gebruiken. Onder de katalysatoren vallen alle acties die het werk ondersteunen. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: heldere doelen stellen, autonomie toestaan, voldoende tijd en middelen ter beschikking stellen, elkaar helpen met het werk, leren van fouten en successen en uitwisseling van ideeën toestaan. Ondersteunende elementen  zijn bijvoorbeeld respect, waardering, aanmoediging en betrokkenheid.

Op de positieve werkdagen voel je positieve emoties zoals geluk, warmte en trots! Ook je (intrinsieke) motivatie krijgt een boost; je hebt belangstelling voor en geniet van het werk zelf (ervan uitgaande dat je het werk betekenisvol vindt). Jouw perceptie van het werk is ook anders. Je ziet een positieve uitdaging in het werk, teams ondersteunen elkaar en je voelt een positieve interactie tussen de teams en hun managers.

Tip 5 Work hard play hard!

Veel mensen ploffen aan het einde van hun werkdag op de bank neer, om al zappend voor de tv de avond door te brengen. Het geeft echter veel meer energie, wanneer je wat gaat doen of letterlijk gaat “spelen”. Dit kan een avondje tennissen zijn, bowlen met een vriendenteam of een avond repeteren met het koor. Lichamelijke inspanning geeft ook een andere impuls, namelijk die van gezonde vermoeidheid. Dit kan zich ook vertalen in een blijer gevoel, denk bijvoorbeeld maar aan de runner’s high.

Veel mensen hebben een druk en vol leven, waardoor hun “hobby’s” er bij in dreigen te schieten.

Herken je dit? Welke hobby zou jij weer willen gaan oppakken?

Ook hier geldt dat je het behapbaar dient te houden, begin met een avondje in de week met je favoriete (of vergeten) bezigheid.

Kortom ….

Het zijn letterlijk de kleine dingen die het kunnen doen. Simpele kleine wijzigingen die jij doorvoert geven je extra energie.

Geef een reactie