Zeven tips om het hoofd koel te houden op warme dagen

De afgelopen weken hebben we genoten van tropisch zomerweer. Ook de komende weken blijft de temperatuur aangenaam hoog. Tenminste als je lekker met een drankje aan de rand van het zwembad zit of geniet met een luchtbed op het water.

We hebben te maken met extreem hoge temperaturen, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Toch is er voor Nederland  een grotere impact dan bijvoorbeeld voor Spanje. Daar is men niet alleen gewend aan warmte, alles is er ook op aangepast. Huizen en kantoren zijn anders gebouwd en op het warmst van de dag neem je een siësta.

Veel omgevingen hebben airconditioning of andere luchtkoelinstallaties maar niet ieder kantoor. Tenslotte, we zijn niet gewend aan temperaturen boven de 35 graden.

In sommige gevallen is het gewoon te warm en kan ook de airco het niet aan.

Doorzetten

Maar stel dat voor jou de vakantietijd nog niet aangebroken is, wat kun je dan doen om een tropische werkdag goed door te komen?  Ik heb een zevental simpele tips voor je waarmee je de tijdelijke hitte de baas blijft. Want gelukkig duurt deze hitte niet eeuwig, voor je het weet klagen we weer dat het zo koud is.

1   Drink voldoende water

Probeer voldoende water te drinken op een dag. Gebruik het water op kamertemperatuur. Als je ijskoud water drinkt dan zal je lichaam dit proberen te compenseren door het lichaam extra op te warmen en dit is het laatste wat je wilt. Vermijd cafeïne, dit heeft de neiging om je lichaam uit te drogen en de lichaamstemperatuur te laten stijgen.

2   Start je werkdag zo vroeg mogelijk

Wanneer je niet perse gebonden bent aan kantoortijden, is het handig om je werkdag zo vroeg mogelijk te beginnen. Wanneer je om 07.00 uur begint en om 16.00 uur weggaat scheelt dit veel. Bovendien kun je nadien genieten door nog even te gaan fietsen, zwemmen of te picknicken in het park of op het strand. Het is dan vaak ook niet zo warm meer. Vermijd zoveel mogelijk zwaar werk als het kan.

3   Neem extra pauzes

Wanneer de temperatuur tropisch is, dan heeft je lichaam meer rust nodig. Neem vaker een pauze in een koelere ruimte.

4   Wind je niet op

Wanneer je oververhit bent is het gemakkelijk om je op te winden. Waarschijnlijk zal er niet zoveel uit je handen komen als op een regenachtige dag. Fact of life, accepteer dit. Laat je niet verleiden tot discussies die nergens toe leiden.

5   Luchtige kleding

In je korte broek en flip flops verschijnen op je werk is meestal niet zo’n goed idee. Probeer echter je kleding aan te passen door linnen of katoenen kleding te dragen. Zorg ervoor dat je lichte kleuren draagt, want deze stoten warmte af terwijl donkere kleuren de warmte juist aantrekken.

6   Zorg voor voldoende planten in je werkomgeving

Plaats extra planten in je werkomgeving. Deze zorgen ervoor dat de hitte beter gecontroleerd kan worden en zorgen voor een gezondere lucht.

7   Zet elektrische apparaten waar mogelijk uit

Elektrische apparaten zoals pc’s en monitoren stoten veel hitte uit. Zorg ervoor dat wanneer je de apparaten niet gebruikt, deze ook uitgezet worden. Dit scheelt een hoop warmte uitstoot.

Voor de rest is het gewoon een kwestie van doorbijten. Voor je het weet zit je  lekker in de schaduw met een koel drankje …..

 

 

Geef een reactie