Vakantie moet vakantie zijn

Afhankelijk van waar je zit in Nederland, begint over één of enkele weken de zomervakantie weer. Voor heel veel mensen is dit het moment om tot rust te komen en even de gedachten te verzetten naar iets compleet anders. Het is heel gewoon dat iedereen uitkijkt naar de vakantie. Je moet nog eventjes stevig doorwerken om alles zo achter te laten zoals je wilt, maar daarna begint ook echt het grote ontspannen en idealiter het grote niets doen.

Dolce far niente

Maar doe je dan daadwerkelijk niets? Veel mensen nemen toch hun werk mee op vakantie. Dat kun je dan zowel letterlijk als figuurlijk zien. Letterlijk in de zin dat de laptop meegaat omdat er nog iets af moet worden gemaakt, maar ook figuurlijk wanneer je in je hoofd niet helemaal los komt omdat je altijd maar denkt aan dat ene nog lopende project of andere werk gerelateerde zaken.

In de afgelopen jaren hebben we werk zien veranderen van iets waarbij je gebonden was aan een werkplek (daar stond je computer en daar was je telefoon en daar had je toegang tot alle bestanden) tot de huidige situatie waarin je steeds vaker tijds- en plaats ongebonden kunt werken. Met alle gevolgen van dien, want we raken in veel gevallen het werken niet meer kwijt. Het is trouwens niet voor alle werkenden het geval, een buschauffeur of een verpleegster zijn nog wel gebonden aan een plaats.

Help je je collega?

Natuurlijk is er iets voor te zeggen dat je een collega die een vraag heeft binnen 5 minuten kunt helpen vanaf je vakantie adres. Je kunt hem of haar de goede kant op wijzen. Dit kun je doen om je collega een plezier te doen en natuurlijk je werkgever ook, maar doe je jezelf er ook een plezier mee?

Want je bent eigenlijk helemaal niet op vakantie als je voor een gedeelte gewoon nog steeds aan het werk bent. Het kan een belangrijke overweging zijn om voor de vakantie je laptop of smartphone thuis te laten. Dit kan in het begin heel onwennig voelen, maar het is wel de mogelijkheid om jezelf toe te staan om onbezorgd te genieten van je vakantie.

Maar daar zijn wel een aantal praktische bezwaren bij. Niet zozeer bij de laptop, hooguit zullen de kinderen het gemis van de laptop voelen, maar de smartphone is natuurlijk ook jouw connectie met alles wat er om je heen gebeurt op sociale media en niet alleen met werk.

Je hoofd leegmaken

Toch kan offline zijn je helpen om je hoofd leeg te maken, zodat jij zonder rompslomp je vakantie met vrienden, familie of je gezin kunt beleven. Is dat moeilijk zo’n digitale detox? Ik sprak onlangs Johan (Johan van Houten, auteur van het boek 366 dagen digiminderen) die een jaar lang alle digitale communicatie heeft afgezworen en sindsdien de balans bewaart tussen online en offline zijn. Voor Johan betekende dit een jaar lang geen gebruik maken van zijn smartphone, geen e-mail en geen internet. Dit werd voor hem een bijzondere ervaring, waarin hij voornamelijk rust vond. Eigenlijk hield hij tijd over die hij normaal zou besteden aan het onderhouden van contacten op Facebook en andere online activiteiten zoals het spelen van spelletjes, het bekijken van films etc.

Het kan uiteraard ook nog wat uitdagingen opleveren, want even snel een adres opzoeken in je routeplanner is er niet bij, of doorgeven dat je iets verlaat bent op een afspraak. Maar het idee om te ontgiften van alle moderne communicatiemiddelen, zie je met enige regelmaat opduiken op ironisch genoeg sociale media.

Offline tijdens de vakantie

Er zijn verschillende initiatieven om de smartphone een tijdje met rust te laten. Bijvoorbeeld door twee dagen je mobiel te laten liggen en er helemaal niks mee te doen. Wat gebeurt er na die twee dagen? Twee dagen gaan namelijk razendsnel voorbij en je kunt niet echt ervaren hoeveel rust het geeft om je smartphone voor langere tijd niet meer te gebruiken. Na twee dagen kun je de ervaring aardig teniet doen, door bijvoorbeeld weer ongelimiteerd te bellen en video’s te bekijken en al dat soort dingen meer. Het heeft je hooguit een glimp gegeven van een offline leven.

Als je jezelf en je familie een keer echt een dienst wilt bewijzen, laat dan je mobiel gewoon met rust gedurende de vakantie. Er zijn altijd (nood)situaties te bedenken waarbij je je mobiel nodig hebt. Als je met panne zou staan op de Route National in Frankrijk of als er een situatie is waarbij de thuisblijvers je mobiel willen bereiken. De noodgevallen zullen waarschijnlijk niet voorkomen, maar zijn wel het meest gebruikte excuus voor een online leven. Je hoeft je smartphone niet per se te gebruiken.

De vloek van roaming

Tegenwoordig kun je eigenlijk in heel Europa onbeperkt roamen en is er eigenlijk geen rem meer op ons internetgebruik in het buitenland. Vroeger had je toch het gevoel dat het veel tijd kost en had je geen zin in een rekening van  € 800 bij terugkomst van je vakantie. Dus zetten we de mobiel maar eventjes niet op data roaming, maar als we een wifinetwerk tegenkomen, dan maken we wel een connectie om te kijken of er nog iets gebeurd is in de wereld. Dat online zijn nu overal en altijd mogelijk is en minder kostbaar is dan voorheen, vergt van jezelf een andere mindset. Kies dus bewust voor de balans tussen online en offline leven.

Vandaar mijn oproep om je mobiel tijdens de vakantie voor langere tijd met rust te laten en de tijd gewoon op een zinnige manier te spenderen. Wat zinnig is, is voor iedereen anders. Dat laat ik aan je eigen fantasie over.

Geef een reactie